05 d’octubre 2011

L'egoisme positiu

L'home és egoista per naturalesa. A mesura que m'he anat fent gran m'he anat convencent cada cop més que aquesta premissa és certa. A més, l'he alimentada amb el pensament de que els més egoistes són més feliços. Actuen sense pensar en els altres, i un bon grapat de vegades es surten amb la seva. Sona perfecte oi? No em preocupo pels altres i faig el que vull. Imaginem l'altre extrem però. Una persona que sempre pensa en els altres i que sempre fa el que els altres volen. Independentment de si la persona és feliç o no, és aquesta persona egoista? Tot i que no es surti amb la seva i no faci el que vulgui, de ben segur que extreu un benefici d'aquesta submissió. Potser fer feliç als altres el fa sentir bé, necessita tenir persones a prop seu,... Tot i que alguns podrien titllar de massa al límit la definició d'egoista, seria una persona egoista.

Amb un exemple més real i que serveix com a exemple clàssic en les discussions sobre l'egoisme, està la persona que realitza accions amb una ONG. Quan col·labores amb una ONG tots sabem que ho fas pel bé dels altres, però la satisfacció que sent aquesta persona fent-ho és elevada. Amb la qual cosa, tot i que el nostre voluntari ho passi malament, no visqui amb comoditats, i dediqui la vida als altres, s'estarà emportant una satisfacció. Així que es podria dir que ho fa per ella mateixa.

Tot i així, no seria just ficar en el mateix sac un àvar que només pensa en fer diners a costa dels altres, que un voluntari que decideix netejar pedres de l'últim vessament de petroli. I és que el llenguatge és molt tendenciós. Egoista és una paraula amb moltes connotacions negatives, amb la qual cosa és difícil pensar que una persona que deixa la seva vida per ajudar en una zona amb un conflicte armat es mereixi arrossegar totes aquestes connotacions negatives que comporta la paraula egoista. Per tant, podríem diferenciar-los parlant de l'egoisme negatiu i l'egoisme positiu. Un egoisme positiu seria aquell que les dues parts hi surten guanyant i un egoisme negatiu aquell en el que una de les dues parts surt perden.

Així si una persona marxa a l'Àfrica a combatre la fam li podria dir amb un somriure a la boca:

- Ets un egoista positiu!