19 de gener 2011

El Secret de la Breu història del temps

Fa poc vaig llegir dos llibres ben diferents: "El Secret" de Rhonda Byrne. I "Breu història del temps". Un és un llibre d'aquests denominats d'autoajuda i que fa tanta vergonya dir que has llegit i tal. I l'altre un d'aquests que agrada dir que has llegit. No diré quin és quin :). La cosa va quedar nivellada.

El fet és que en el del Hawking, parla de molts temes que m'apassionen. D'on venim, viatges en el temps, la creació de l'univers,... I realment són temes que em fascinen. Poder saber tant i tant de fets que van pasar fa milions d'anys em sembla increible. I tot gràcies a l'observació i reflexió. Per exemple, fa referència als grecs per parlar de descobriments del segle XX. Ho hem descobert ara si, però els grecs ja en parlaven. Simplement genial.

En Hawking ens explica a grans trets les forces gravitacionals per a grans masses i per a masses molt petites (a nivell quàntic). Així que seguint fórmules físiques som capaços de determinar la posició d'un planeta (per exemple) de manera molt precisa d'aquí 10 minuts, 1 any o 30 anys. Partint de la base que les masses a nivell quàntic també es basen en lleis físiques, seria possible determinar-ne la seva posició d'aquí 10 minuts, 1 any o 30 anys? Els físics deterministes es preguntaven (i creien) que, en el cas de disposar d'eines que ens permetessin el complex càlcul computacional de determinar la posició d'aquí 10 minuts, 1 any o 30 anys de totes i cadascuna de les particules que formen part del planeta terra, seria possible predir el futur d'aquí 10 minuts, 1 any o 30 anys? Tot semblaria indicar que si, que seria possible. Però segons uns experiments posteriors, en analitzar la posició d'una sola particula quàntica, era necessari estudiar-la emetent un feix de llum que modificava la seva trajectòria, i per tant no era possible determinar la seva posició futura. Tot i així, alguns científics com Einstein (sempre recolza dir que Einsten ho pensava) creien que potser el fet d'emetre aquest feix de llum i el desviament que aquest comportava podria també estar regit per lleis de la física i no seria tan arbitrari. Amb la qual cosa, seria possible saber on estaré jo d'aquí 10 minuts, 1 any o 30 anys. Per tant, seguiriem sent lliures? Si donem la raó a Einstein, ho som perquè no tenim la capacitat de calcular-ne les fórmules. Bé, potser el vident africà Baba que té els esperits més ràpids i eficients té la fórmula. Penseu que té un 100x100 d'efectivitat i resultats immediats.

Combinar tots aquests conceptes d'en Hawking amb el Secret de la Sra. Byrne em va resultar divertit. En aquest llibre, exposa una llei (no física, sinó espiritual) en la que convida a tothom a controlar les lleis de l'atracció de l'univers per atraure les coses positives. Resumint, ens diu que tot el que ens passa a la vida, ho hem atret nosaltres amb els nostres pensaments i manera d'actuar. I que amb un entrenament i manera de pensar concret serem capaços d'atraure el que nosaltres dessitgem. Home, la veritat és que pot sonar pretenciós, ja que si tot el mon utilitza la seva tècnica i pensa en com fer-se ric (creieu-me que ho diu) i en viure una vida de roses, no hi hauria tantes desgràcies. Segons ella pensar en la pobresa, malaties i desgràcies atrau més pobresa, malalties i desgràcies. Així que si ets un pobre desgraciat infeliç (alhora) has de pensar que ets un ric agraciat feliç.


Així de fàcil senyor Hawking.


(reconèc però que crec en moltes coses de les que diu la Sra. Byrne)

3 comentaris:

Francesc ha dit...

Collons nen, t'ho has treballat, no?

Mariona ha dit...

No m'he llegit a la Byrne ni cap llibre d'autoajuda, però estic d'acord en que la força de la ment és poderosa. Si penses i actues en positiu entres en una mena d'espiral cosmic amb una ona expansiva que abarca tot el teu entorn. És una mica efecte dominó. Com quan sento riure a algú i aquest riure se'm contagia i al mateix temps jo li contagio a un altre. Tot això queda una mica lluny de les apassionants forces gravitacionals del Hawking però és tanmateix important. Seria un "at last but not least". :)

rogi ha dit...

Tota la raó Mariona :)

Pensa en positiu, rodejat de persones positives i t'acabaren passant les coses que això t'aporta :D

Tested but not demostred.